10
 
vissza
tovább
kezdőoldal
Jogi háttérinformációs rendszer

Jogszabálygyűjteményeink és jogi kiadványaink a jogalkalmazói munka felhasználóbarát támogatása mellett segítséget nyújtanak a jogszabályokban kevésbé jártas előfizetőknek a jogok és kötelességek pontos megismerésében és a bírságok, illetve elmarasztalások kiszabásának megelőzésében.

OptiJUS - Jogi adatbázis szolgáltatás

Az OptiJUS alap szolgáltatása tartalmazza a Magyar Közlönyben és 32 féle ágazati közlönyben megjelent joganyagokat (kivéve önkormányzati rendeletek) 1988-ig visszamenő időállapotokkal. A hatályos jogszabályok, változásaikkal egységes szerkezetbe foglalva, az egyes módosítások idejének megfelelően, különböző időállapotokban választhatóak ki és tekinthetőek meg.

Az OptiJUS teljes adatbázisa összességében több mint 50 ezer magyar jogszabályt, 90 ezer egyéb jogi eszközt, 70 ezer európai uniós joganyagot, 79 ezer alkotmánybírósági, legfelsőbb bírósági, ítélőtáblai, egyéb bírósági, közbeszerzési és versenytanácsi határozatot tartalmaz. Minőségileg igen fontos szerepet játszik az adatbázisban megtalálható 27 jogszabályi nagykommentár, a mintegy 1800 irat- és nyomtatványminta, továbbá 51 ezer tárgyszó, melyek köre folyamatosan bővül. Az adattartalomhoz a felhasználók moduláris előfizetési lehetőséggel férhetnek hozzá. A felhasználói igények kielégítése érdekében előfizetőink már az alapszolgáltatás keretében is elérhetnek a magyar jogszabályok mellett több mint 12 ezer bírósági határozatot, 2 magyarázatot (Ptk., Ket.), és mintegy 1188 iratmintát.

Segédanyagokként, a szolgáltatás részeként lekérhetőek: TEÁOR és FEOR jegyzék, új, módosult és hatályon kívül helyezett jogszabályok mutatói, NAV által költségelszámoláshoz kiadott üzemanyagárak, költségvetési tranzakciók lebonyolításánál alkalmazandó számlaszámok, jegybanki alapkamatok, jogi bibliográfia, törvényjavaslatok és törvényindokolások, illetve a Calendarius keresőrendszerben szereplő címlisták, elérhetőségek (bíróságok, bírósági végrehajtók, büntetés-végrehajtási intézmények, NAV központi iroda és kirendeltségei, ügyvédi kamarák, közjegyzők, rendőr-főkapitányságok, ügyészségek, állami intézmények, okmányirodák, önkormányzatok, földhivatalok, igazságügyi szakértők, kormányhivatalok, ügyvédek, regionális és területi fejlesztési tanácsok és az Országgyűlés elérhetőségei).

vissza
tovább
kezdőoldal