05
 
vissza
tovább
kezdőoldal
MÉRLEGTÁR

A Mérlegtár a cégeknek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz beküldött éves beszámolók adatait tartalmazza 2001-ig visszamenőleg. A legfrissebb, rendelkezésre álló adatok a 2011. december 31-én lezárt beszámolókból származnak.
Külön jogosultsággal az önkormányzatok 2006. és 2007. évi pénzügyi beszámolói is elérhetők.

EOKR
(Egységes Online Követelés-nyilvántartó Rendszer)

A szolgáltatás alapja egy különböző forrásokból építkező adatbázis, mely egy helyen, egy csokorba gyűjtve kínálja a lekérdezett cégre vonatkozó összes, hivatalosan elérhető negatív információt. A felhasználó bármely gazdálkodó szervezetről lekérdezheti, van-e valamilyen követelés, vagy fizetésképtelenségi eljárás vele szemben a rendszerben, valamint a szolgáltatón keresztül bejelentheti adósait a követelés-nyilvántartásba.

A hitelező által bejelentett adósnak az Opten Kft. fizetési felszólítást küld, megemlítve azt a tényt, hogy a legnagyobb kereskedelmi bankok is használják a rendszert, így a nyilvántartásban való szereplés komoly hátrányt jelenthet az adós cég számára banki ügyleteinek intézésekor. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az adósok 20-30 százaléka inkább kiegyenlíti tartozását annak érdekében, hogy elkerülje az EOKR-be való bekerülést.
Adóslisták lehívása nem lehetséges, csak egyedi lekérdezések végezhetőek. Az adatbázis jelenleg több mint 436 ezer cégre tartalmaz valamilyen negatív információt, sőt, még a felfüggesztett/törölt adószámú cégeket és a munkaügyi jogsértést elkövető foglalkoztatókat is számon tartja. Pozitív információként a köztartozásmentes adózókat és a minősített adózókat is jelöljük rendszerünkben.

A rendszer a bejelentett követeléseket két kategóriában jeleníti meg:

  • Fennálló követelések (adós által írásban elismert tartozás, jogerősen elrendelt csőd, felszámolási, ill. végrehajtási eljárás, jogerősen megítélt követelés pl. fizetési meghagyás, tartozások a NAV felé)
  • Vitatható követelések (a felhasználók által bejelentett, lejárt számlakövetelések)

A lekérdezés során az adós gazdálkodó szervezetről az alábbi adatok ismerhetőek meg:

Cégnév, székhely, cégjegyzékszám vagy adószám, a számla kiállításának dátuma és lejárata (eljárások esetén a közzététel dátuma), valamint az adatrendszerbe történő bekerülésének dátuma és az egyes követelések bruttó összege.

Mindezek mellett monitoring szolgáltatást is biztosít a rendszer, mely szerint a kintlévőségről nyilatkozó felhasználónak figyelmeztető e-mailt küld a hozzá tartozó adós gazdálkodó szervezeteknek cégbejegyzési adataiban történt bárminemű hivatalos változásának tényétől. A felhasználó ezen kívül értesül arról, ha harmadik fél által az adós cégről negatív információ kerül rendszerünkbe.

A partnerfigyelő opció lehetővé teszi, hogy a felhasználó saját partnereit megjelölhesse a Magyarországon bejegyzett gazdálkodó szervezetek listájában, vagy saját partnerlistát tölthessen fel, s amennyiben harmadik fél bejelentése alapján ezek közül bármely gazdálkodó szervezet bekerül a Követelés-nyilvántartó Rendszerbe, úgy a Felhasználó erről figyelmeztető e-mailt kap.

EOKR pecsét: az EOKR szolgáltatás részét képező pecsét alkalmazásával a felhasználók felhívhatják ügyfeleik figyelmét – nemfizetés esetén - az Egységes Online Követelés-nyilvántartó Rendszerbe történő bekerülésre. Ez a pecsét elhelyezhető a kibocsátott számlán, felszólító levélen, vagy az azt tartalmazó borítékon. A pecsét alkalmazása az időben történő fizetésre ösztönzi az ügyfeleket.

A követelés-adatbázis frissítése naponta (hitelezők bejelentései, felszámolási eljárások), hetente (egyéb eljárások), illetve alkalmanként (NAV lista - negyedévente, munkaügyi jogsértést elkövető foglalkoztatók és köztartozásmentes adózók- havonta) történik.

vissza
tovább
kezdőoldal