Közlemények

Visszatérés a szabadidős programokhoz

Visszatérés a szabadidős programokhoz

Egyre többet költünk szabadidős tevékenységre, 2022-ben 50%-kal magasabb értékben, mint korábban. A szektorban lévő vállalkozások csökkenő száma mellett a foglalkoztatás növekedett, és 2022-ben 10 % feletti átlagos árbevétel arányos nyereséget értek el.

Idén május 26-án ünnepeljük a Gyereknapot. Sok szülő teszi fel magának ilyenkor a kérdést: hova vigyük a gyereket gyereknapkor? Számos család már előre megtervezte ezt a különleges napot, és utazással, játszóházi programmal vagy kirándulással szeretné meglepni gyermekét. Ugyanakkor akadnak olyanok is, akik számára a gyereknap tervezése némi fejfájást okoz. Ők is a legjobbat szeretnék adni gyermeküknek, de sok esetben gazdasági kérdéseken is múlik, hogy milyen programot válasszanak.
 
Az élményszerzés egyik kiváló módja, amely választ adhat a fenti kérdésre, a szabadidős tevékenység. A szabadidős tevékenységet végző cégek jellemzően a TEÁOR 932 Egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység kategóriába tartoznak. Ebbe a kategóriába nemcsak a játszóházak sorolhatók, hanem ennél szélesebb kör is ide tartozik, például a vidámparkok, valamint a szabadidő-eltöltés jellegű vásárok és bemutatók is. A következő tények és megállapítások erre a kategóriára vonatkoznak.

Az OPTEN adatai alapján 2024-ben ebben a körben jelenleg 1300 társas vállalkozás nyújt lehetőséget a szórakoztatásra és a szabadidő hasznos, érdekes eltöltésére. Az idei cégszámok még mindig 4 %-kal elmaradnak a járvány előtti évhez képest. Úgy tűnik azonban, hogy ebből csak 3 % írható a járvány rovására, míg a további 1 %-ot az alapítási kedv növekedésének a megszűnésekhez viszonyított lassúbb üteme indokolja. Az alapítási kedv 2021-től folyamatosan nőtt, évről évre több új vállalkozás jelent meg a szektorban. 2023-ban 16 %-kal több új cég alakult, mint az előző évben. Ugyanakkor 2022-től erős növekedés mutatkozott a megszűnt cégek számában is, ami miatt 2021-től folyamatos cégszámcsökkenés következett be 2023-ig.

Csökkenő cégszámok mellett a foglalkoztatás növekedése valósult meg, 2023-ban több mint 7 %-kal. A járvány éveiben a folyamatos létszámcsökkenés jellemezte a területet, azonban 2022-ben fordulat következett be, és mintegy 4,5 %-os növekedés történt. A cégszám csökkenésével ellentétben a szektor növekedése jellemző, ami a létszám esetében azt jelenti, hogy 2023-ban megközelítette a járvány előtti állapotot, meghaladva a 4700 főt.

A szektor erősödését mutatja az árbevétel kiugróan magas emelkedése 2022-ben, ami 50%-kal haladta meg az előző évi szintet. Ez a növekedés jótékony hatással volt a szektor nyereségességére is, jelezve, hogy a szórakoztatás és szabadidős tevékenységek iránti kereslet visszatért, sőt, növekedett a járvány utáni időszakban.
 

 
A járvány első éve, a „hermetikus” lezárások miatt, súlyosan érintette a felfutó szektort, és a terület árbevétele mintegy megfeleződött. Ez még inkább sokkoló lehetett annak tükrében, hogy 2019 kimagasló év volt, 2018-hoz képest 41 %-kal nőtt az árbevétel. A 2022. évi árbevétel megugrása azonban a szektor erősödését mutatja, hiszen a vizsgált öt év legmagasabb árbevétele realizálódott. Ebben részben az inflációnak is szerepe volt, de így is a járvány előtti év árbevételét több mint 15 %-kal haladta meg.

A terület erősödése a jövedelmezőségben is megmutatkozik, 2021-ben és 2022-ben rendre 10 % feletti átlagos árbevétel arányos nyereséget értek el, amit a járvány előtti időszakban sem tudtak felmutatni. Ez a tendencia azt jelzi, hogy a szórakoztatás és szabadidős tevékenységek iránti kereslet nemcsak visszatért, hanem növekedett is a járvány utáni időszakban.

„Számomra úgy tűnik, hogy a szabadidős tevékenységet végző vállalkozások továbbra is kiváló alternatívát nyújtanak a Gyereknapon. Az árbevétel erőteljes megugrása és a foglalkoztatottak számának növekedése azt mutatja, hogy egyre többen veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat és hajlandók költeni rájuk. Ez arra is utalhat, hogy a szülők szívesen választják ezeket a programokat gyermekeik számára, így biztosítva számukra felejthetetlen élményeket ezen a különleges napon.” – mondja Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.
 

 
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok