Közlemények

Töretlen növekedés a tisztán hazai, milliárdos vállalkozások körében – közel 11 ezer cég

Töretlen növekedés a tisztán hazai, milliárdos vállalkozások körében – közel 11 ezer cég

2022-ben minden hatodik vállalkozás, ami tisztán hazai érdekeltségű és milliárdos árbevételt ért el Magyarországon, új szereplője ennek a körnek. A külföldi befolyású cégek aránya tovább csökkent, jelenleg a milliárdos árbevételt meghaladó cégek között 26%, míg a 100 millió feletti vállalkozásoknál csak 10%.

Az évek során egyre több Magyarországon bejegyzett társas vállalkozás éri el az 1 milliárd forintos éves árbevételt, és a 2022. évi infláció tovább erősítette ezt a tendenciát. Jelenleg mintegy 14,5 ezer vállalkozás tartozik ebbe az elit klubba. Az infláció hatása erőteljesen érződik, az 1 milliárd forint feletti árbevételű cégek száma 14%-kal nőtt 2021-hez képest. Bár a fogyasztói árindex növekedése természetesen hozzájárul az árbevételi limitek emelkedéséhez, a felső szegmensekben lévő cégek növekedése jelentősen meghaladja az infláció mértékét. Ez a növekedés ténylegesen a hazai társas vállalkozások erősödését mutatja. Az elmúlt 10 évben a fogyasztói árindex közel 48%-kal emelkedett, míg a hazai társas vállalkozások száma a 100 millió forint feletti árbevételi szegmensben 94,4%-kal nőtt. Az 1 milliárd forint feletti szegmensben kimagasló a növekedés, ahol ez 167%-ot ért el. Bár a multinacionális vállalatok aránya növekszik a magasabb árbevételi szegmensekben, az elmúlt években minden szegmensben erős eltolódás figyelhető meg a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások irányába.
 
 

Csökkenő külföldi befolyás

Az 1 milliárd Ft éves árbevétel feletti szegmensben 10 évvel ezelőtt még 40 százalék felett volt a külföldi befolyással rendelkező vállalkozások aránya. Ez az arány folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedben, és 2022-re ez az arány 26 százalékra esett vissza. Szintén megfigyelhető a csökkenés a 100 millió Ft-os éves árbevételt elérő cégek körében, ebben a szegmensben 10 év alatt 18 százalékról 10 százalékra változott a külföldi cégek aránya. Az arányok csökkenésén túl azonban fontos kiemelni, hogy abszolútértékben nem csökkent a külföldi érdekeltségű hazai cégek száma, a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma viszont meredeken emelkedett a magasabb árbevételi szegmensekben is.

Német és osztrák tulajdonosok eltűnőben

Jelenleg az Ukrajnához kapcsolódó társas vállalkozások képviselik a legnagyobb részt, ami egy változás az előző időszakhoz képest. Korábban a legtöbb külföldi érdekeltségű hazai vállalat Németországból és Ausztriából származott, ám szerepük évről évre csökken a hazai cégbázisban. Ugyanakkor a Szlovákiához, Szerbiához és Ukrajnához kapcsolódó cégek száma emelkedik. A román tulajdonosok aránya szignifikánsan csökkent az elmúlt évek során, de ez inkább a romániai cégtemetők visszaszorulására utal, ami alapvetően pozitív fejlemény.
 
 
Iparági eloszlást vizsgálva számottevő különbségek mutatkoznak az egyes ágazatok között. Kiemelkedő a külföldi tulajdonosok jelentősége a kereskedelmi szektorban, ahol 11,6 ezer cég működik, és mind abszolút értékben, mind arányaiban (27,7%) magas a külföldi tulajdonosok súlya. Ugyancsak fontos megemlíteni az ingatlanügyletek szektorát, ahol közel 6 ezer cég tevékenykedik, és a külföldi tulajdonosok aránya 14,2%.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok