Közlemények

Reményt adhat az Otthonteremtési Kedvezmény az építőiparnak

Reményt adhat az Otthonteremtési Kedvezmény az építőiparnak

Májusban 568 építőipari céget törölt a cégbíróság, ez 4,3 százalékkal kevesebb, mint az áprilisi rekord volt, de így is 23 százalékkal haladja meg a tavaly májusi értéket. Az adatokat közlő Opten céginformációs szolgáltató szerint egész évben magas marad a megszűnési ráta az ágazatban, ugyanakkor a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új lendületet adhat az ingatlanszektornak és azon keresztül az építőiparnak is.

Májusban némiképp csökkent a megszűnő társaságok száma az építőiparban, de így is nagyon magas maradt a törölt cégek számát a működőkhöz viszonyító megszűnési ráta – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató ma közzétett adataiból. Májusban 568 ágazati céget törölt a cégbíróság. Ez 4,3 százalékkal kevesebb az áprilisi – rekordnak számító – 596-nál, ám így is 23 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi 463.
„Önmagában kedvező, hogy az idén hónapról hónapra rekordot döntő megszűnési mutató megtorpant, egy havi kedvező adatból ugyanakkor nem érdemes a hosszú távú trend megtörésére következtetni” – mondja Tóth Tamás, az adatot közlő Opten ügyvezető igazgatója. Az igazgató szerint tavaly május óta több mint 3000-rel csökkent a működő vállalkozások száma az ágazatban, így a törölt cégeket a működőkhöz viszonyító éves szintre vetített megszűnési ráta egy év alatt 9,8 százalékról 12,7 százalékra emelkedett. „Ez nagyon jelentős növekedésnek számít, és nem is számítunk a tendencia megtörésére, hiszen az általában a cégek megszűnéséhez vezető cégbírósági eljárások száma tavaly jelentősen emelkedett” – mondja Tóth Tamás.
 
Kedvező ugyanakkor, hogy – a többi ágazathoz hasonlóan – az építőiparban is csökkent azoknak a társaságoknak az áranya, amelyek felszámolási eljárást követően jutottak erre a sorsra. Tavaly májusban a mutató 61 százalékon állt, idén májusban viszont már csak 45,6 százalékon. „Ez egyértelmű jele az ágazatban zajló megtisztulási folyamatnak, hiszen ezek azok a vállalkozások, amelyek adósságokat hátrahagyva tűntek el a piacról” – mondja Tóth Tamás. 
 
Az üzleti kultúrának az építőiparban persze még van hová fejlődnie. Ha az összes ágazatot tekintjük, akkor a felszámolás után megszűnő cégek száma már alig éri el a 35 százalékot. „Bízunk benne, hogy az építőiparban is tovább javul a mutató, részint azért, mert egyre kevesebb új társaságot alapítanak a régiek romjain azok eszközeit átvéve, másrészt azért, mert vannak jelei a lakáspiac felfutásának, ami a nehéz likviditási helyzetben levő kis ágazati vállalkozásokat is levegőhöz juttathatja” – mondja az Opten ügyvezetője.
 
2015 második fele mérföldkő lehet az építőipar számára, vannak pozitív és negatív előjelek is bőven. A 2014-ben indult költségvetési beruházások most vannak a csúcson, ugyanakkor az újonnan kötött szerződésállomány tekintetében már nem ilyen fényes a helyzet, hiszen a versenyszektor megrendelései nem tudják pótolni a csökkenő költségvetési beruházásokat.
 
Mindemellett számos pozitív tényező ad bizakodásra okot. Az alacsony jegybanki alapkamat a lakossági szektort ingatlanberuházásokra ösztönözheti. Az kis kockázatú értékpapírok már alig fizetnek kamatot, így a befektetés jellegű ingatlanvásárlás szerepe tovább növekedhet, különösen mert a brókerbotrány után megrendült a bizalom az értékpapírokban. Másfelől az alacsony alapkamat a kamatköltségek csökkenésén keresztül a hitelből történő ingatlanvásárlást is segíti.
 
Mindezen túl az induló Családi Otthonteremtési Kedvezmény is segíthet az ingatlanvásárlásokban és -bővítésekben, így a nyár folyamán vélhetően tömegek fognak újra elgondolkodni az építőiparnak munkát adó kisebb beruházásokon.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok