Közlemények

Növekvő milliárdos árbevételű cégszám és annak árnyoldalai

Növekvő milliárdos árbevételű cégszám és annak árnyoldalai

A stagnáló és csökkenő cégszámok mellett az elmúlt öt évben 50%-kal nőtt a milliárdos árbevételt realizáló vállalkozások száma. A legnagyobb kihívással a nagykereskedelemnek kellett szembenéznie. Minden második megszűnt milliárdos árbevételű cég 10 évnél idősebb volt.

Az elmúlt öt év során, kivéve a járvány kezdetének évét, folyamatosan emelkedett a milliárdos árbevételt realizáló vállalkozások száma. Az OPTEN adatai szerint, míg 2018-ban alig haladta meg a 10 ezret a számuk, addig 2022-ben közel 50%-kal több cég, azaz 15,4 ezer vállalkozás mondhatta el magáról ezt. Ez a dinamika különösen figyelemre méltó, tekintve, hogy 2022-ben a gazdasági vállalkozások száma lényegében stagnált, míg 2023-ban 12 ezerrel kevesebb cég járult hozzá az összképhez.
Nincs olyan régió vagy vármegye az országban, ahol ne találnánk milliárdos árbevételű vállalkozásokat. Legalább minden második milliárdos cég a közép-magyarországi – Budapest, Pest vármegye – régióban található, ami nem meglepő, tekintve, hogy az itt működő vállalkozások hasonló arányt képviselnek a teljes magyarországi cégbázisból. Országosan minden rendben működő harmincadik cég eléri vagy meghaladja a milliárdos árbevételt, azonban két régióban, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl, csak minden 36. és 37. cégnek sikerült ez 2022-ben.

Háromból egy milliárdos árbevételű vállalkozás a kereskedelem, gépjárműjavítás szektorban működik, és kiegészülve a feldolgozóiparral és az építőiparral, az összes milliárdos cég kétharmadát teszik ki.

Az elmúlt két évben a gazdasági teljesítmény gyengélkedett. Összességében úgy tűnik, hogy az infláció nagyobb mértékben járult hozzá az újonnan belépő vállalkozások 2022-es árbevétel növekedéséhez, mint maga a teljesítmény növekedése. „A 2023-as beszámolók megérkezéséig azt feltételezem, hogy a milliárdos cégek száma tovább fog nőni, függetlenül attól, hogy az összes cégszám csökkent. Ennek fő mozgatórugója a 2023. évi kétszámjegyű infláció volt, illetőleg a tavaly megszűnt cégek jellemzően már a járvány alatt küzdöttek, és árbevételük nagy része, ha egyáltalán volt, ezt követően nem érte el a milliárdos szintet.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.
 

 
Nem jelent garanciát a milliárdos bevétel és az infláció sem nyújt védőhálót, 2023-ban és az azt megelőző években is nem kevés számú milliárdos céggel találkozhattunk a megszűnt vállalkozások között. Csak az elmúlt évben 271 – fióktelepek nélkül – olyan vállalkozás szűnt meg, ahol az elmúlt öt év egyikében milliárdos árbevételt realizált a vállalkozás. A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például 2023-ban 15 olyan cég szűnt meg, amelyeknél az elmúlt 5 év valamelyikében több mint 5 milliárd Ft-ot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 15 közül pedig 2 db igazi gigavállalat, 50 milliárd Ft éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt. A megszűnt cégek 60%-a felszámolás alá esett és 30%-a önként, végelszámolással vált meg az üzleti élettől. A megszűnt milliárdos árbevételű cégek több mint 40%-a a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágból érkezett és ezen cégek fele a nagykereskedelemből.

„A kor nem számít” - gyakran halljuk ezt az emberekről, és ez igaz a megszűnt milliárdos vállalkozásokra is. Minden korosztály képviseltette magát, de csak minden ötödik vállalkozás volt 5 éves vagy annál fiatalabb, és minden második vállalkozás már átélte vagy közel volt a 2008-as válsághoz. „A tapasztalat sem ment meg mindenkit, a változó gazdasági környezet gyors reagálásokat vár el a vállalkozóktól. A kockázatok a mai világban emelkedtek, a körültekintés még inkább szükségessé vált.” – mondta Alföldi Csaba.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok