Közlemények

Népszerűek vidéken a takarékszövetkezetek

Népszerűek vidéken a takarékszövetkezetek

Friss cég, új bankszámla. A magas cégalapítási számok komoly üzletszerzési lehetőséget és egyben versenyhelyzetet jelentenek a bankok számára.

Új ügyfelek akvirálása a legtöbb vállalkozó célkitűzései között kiemelt helyen szerepel, nincsenek ezzel másképpen a pénzintézetek sem. Az újonnan létrejött vállalkozások pedig ennek az üzletszerzési versenynek fontos célpontjai.
„Ez a verseny ugyanakkor nem homogén, az új cégek bankszámlanyitási szokásai komoly regionális eltéréseket mutatnak, míg a fővárosban tarolnak a nagy bankok, vidéken a takarékszövetkezetek is megkerülhetetlen szereplők” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Mivel a nagyobb bankok országos lefedettségűek, továbbá Budapest adja a cégalapítások közel 50 százalékát, így az országos számlanyitási statisztikákban 1-1 helyi szövetkezet önállóan alig látható szerepet tölt be.
 
TOP 10 Bank – Frissen alapított cégek számlanyitásai szerint
 
Bank Számlanyitás aránya az új cégek körében (2016)
OTP Bank Nyrt. 27,69 %
Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. 14,27 %
Raiffeisen Bank Zrt. 11,53 %
UniCredit Bank Hungary Zrt. 8,30 %
BUDAPEST Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. 7,65 %
MKB Bank Zrt. 5,93 %
ERSTE BANK HUNGARY Zrt. 5,61 %
CIB Bank Zrt. 5,45 %
MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. 1,87 %
Sberbank Magyarország Zrt. 1,55 %
 
Ugyanakkor a takarékszövetkezetek országos (új cégek számlanyitási körében elért) piaci részesedése – a már szinte látható – 6 százalék körül van, ennél már látványosabb a Budapesten kívül elért 12 százalékos érték, de egyes megyékben a 20 százalékot is meghaladja a szövetkezetek részesedése.


Baranya, Győr-Moson-Sopron és Békés megyében egyaránt nagyon jól állnak a takarékszövetkezetek, míg Budapest és a Budapest környéki megyék általánosságban a nagy bankok területei.

Takarékszövetkezeti számlanyitás aránya az új cégek körében
 
Megye Takarékszövetkezeti számlanyitás aránya az új cégek körében (2016)
Baranya megye 20,77 %
Győr-Moson-Sopron megye 20,74 %
Békés megye 20,65 %
Tolna megye 17,02 %
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 16,95 %
Hajdú-Bihar megye 15,54 %
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 12,60 %
Bács-Kiskun megye 11,73 %
Vas megye 11,06 %
Heves megye 10,61 %
Jász-Nagykun-Szolnok megye 9,52 %
Csongrád megye 8,70 %
Veszprém megye 8,59 %
Zala megye 8,41 %
Somogy megye 7,14 %
Pest megye 5,47 %
Fejér megye 4,54 %
Komárom-Esztergom megye 3,99 %
Főváros 1,51 %
Nógrád megye 0,00%

A takarékszövetkezetek első számú előnye a helyi jelenlét és az ebből következő helyismeret. Működési modelljük lehetővé teszi a kisebb településeken is a fiókok üzemeltetését, és árazásukban is inkább tudnak a helyiek pénztárcájára szabott termékkonstrukciókat kínálni.

„Azt sem szabad ugyanakkor elfeledni, hogy az új cégek közel 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, így van egyfajta üzleti tapasztalat a vállalkozó és korábbi bankja, illetve bankjai között, így az új alapítású cégekért zajló verseny már az aktuális partnerek minőségi kiszolgálásán is eldőlhet” – mondja az Opten szakértője.

 
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok