Közlemények

Mit mutat a 0,8%-os első negyedéves GDP növekedés a cégtrendben

Mit mutat a 0,8%-os első negyedéves GDP növekedés a cégtrendben

Az idei év első negyedévében továbbra is tapasztalhatók a gazdaság gyengélkedésére utaló jelek a cégtrendben. A cégvilágot elsődlegesen jelenleg a cégalapítási kedv visszaesése jellemzi, kivéve a feldolgozóipar és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektort. Emellett megfigyelhető a cégbírósági eljárások számának mérséklődése. Az építőipar ugyanakkor továbbra is magas aktivitási szinten működik.

A KSH adatai alapján a GDP 0,8 %-kal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel a nyers adatok szerint csupán 1,1 %-kal haladta meg az előző év azonos időszakát. Különösen fontos ez annak tükrében, hogy a 2023. IV. negyedév a stagnálás állapotát mutatta. A GDP növekedéséhez leginkább a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek és az információ, kommunikáció ág járultak hozzá, míg a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értéke negatívan befolyásolta azt.
 
Az OPTEN adataiból jól látszik, hogy a gazdaságban működő társas vállalkozások száma az idei év első negyedévében tovább csökkent, így 3 500 céggel kevesebbel valósult meg ez a GDP növekedés. A cégek számát jellemző csökkenő tendencia nem új keletű, negyedéves viszonylatban már az ötödik negyedév, ami ezt az eredményt hozta. A jelenleg ismert áprilisi számok alapján az látszik, hogy a tendencia tovább folytatódik, azaz kevesebb vállalkozásnak kell nagyobb eredményt produkálni, hogy a GDP növekedést tartani lehessen. A cégszámcsökkenésből az I. negyedévben az építőipar vette ki leginkább a részét, minden hetedik cég ebből a szektorból került ki, és a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ág szenvedte el a legkisebb cégveszteséget.

Az elmúlt évek hasonló időszakát vizsgálva egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyi és az idei év első negyedévében az alapítási kedv visszaesett, hét év távlatában 2024-ben alakult a legkevesebb új vállalkozás – alig több, mint 6 100. „Véleményem szerint jelenleg a cégalapítási kedv adhat egy komoly visszajelzést a gazdasági folyamatokról. A cégalapítási kedv általánosságban alacsony szinten mozog, azonban néhány kulcsfontosságú területen javulásról beszélhetünk. Az I. negyedévben a feldolgozóiparban és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorban is jelentősen megnőtt a cégalapítási kedv – 9,7 és 7,1 %-kal magasabb, mint előző negyedévben –, de az előző év azonos időszakához mérve is ez a tendencia érvényesült – 17,2 és 20,4 %.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az első negyedéves megszűnések megközelítették a tízezres értéket, ami kevesebb az előző évben mértnél, azonban az elmúlt negyedévhez képest enyhe növekedést mutat. Kiemelkedik a körből az építőipar, ahol a megszűnések bármelyik összehasonlításban növekedtek. Összevetve az alapítások csökkenésének mértékével a megnövekedett megszűnéseket, érezhető, hogy az egyik legnagyobb kihívás az építőiparban van jelen. Másrészt, némi pozitív szemlélettel tekintve a folyamatokat akár az ágazat tisztulásáról is beszélhetünk.
 
2024. I. negyedév Cégszám változás Alapítások változása Megszűnések változása Új eljárások változása
Előző negyedév Előző év azonos időszak Előző negyedév Előző év azonos időszak Előző negyedév Előző év azonos időszak Előző negyedév Előző év azonos időszak
MEZŐGAZDASÁG, ERDŐGAZDÁLKODÁS, HALÁSZAT -0,1% -0,4% 7,8% -11,9% -3,8% -3,8% 22,8% 9,2%
IPAR -0,7% -2,2% 3,1% 16,8% 13,7% -12,1% 13,0% -8,0%
ÉPÍTŐIPAR -0,8% -1,3% -5,8% -19,6% 20,6% 32,8% 14,5% 5,1%
SZOLGÁLTATÁS -0,7% -2,0% -7,8% -4,5% 15,1% -28,3% 16,5% -2,8%
Országos -0,7% -1,9% -6,6% -6,8% 15,6% -21,0% 15,9% -1,5%
 
Az idei első negyedévi új eljárások száma növekedett az előző hónaphoz képest, azonban a szezonalitást figyelembevéve pozitív hír, hogy 16 %-kal kevesebb eljárás indult idén, mint az előző év azonos időszakában. „Az új eljárásokban bekövetkezett változásoknál szintén az építőipar jutott fel – a kétes dicsőséget jelentő - dobogó legfelső fokára, bár a mezőgazdaság eredménye rosszabbnak tűnik. Mivel az eljárásszámban a két szektor között nagyságrendi különbség van – építőipar 2,5 ezer, mezőgazdaság közel 180 –, ezért a mezőgazdaságban már egy kisebb darabszám növekedés is jelentősen befolyásolja a változás mértékét.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok