Közlemények

Lakásfelújítás, házépítés? Csak óvatosan a kivitelezőkkel!

Lakásfelújítás, házépítés? Csak óvatosan a kivitelezőkkel!

Évente több mint 4 ezer építőipari vállalkozás tűnik el a süllyesztőben, ezért nagyon nem mindegy, hogy kit és milyen feltételekkel érdemes megbízni lakásfelújítására és építkezési feladatokra.

A felújítások, de különösen a házépítés költségei komoly terhelést jelenthetnek a családi kasszára, mégis az a tapasztalat, hogy a vállalkozók átvilágítására a megbízók nem fektetnek elég hangsúlyt.
Szerencsére a hazai szabályozásnak köszönhetően nagyon sok információ kinyerhető a hazai cégekről, és nagyon sok megbízható vállalkozó működik országszerte. Egy kis körültekintéssel, megfelelő kiválasztással sok kellemetlenség elkerülhető.
Közel 50 ezer cég és 40 ezer egyéni vállalkozó működik ma az építőipari szektorban, egészen biztosan van köztük az Ön közelében is olyan, amelyek a megbízhatóbbak közé tartozik.
Sajnos a magánszemély-cég kapcsolatoknál, sokszor a magánszemély megbízók eleve hátrányos helyzetben vannak, hiszen sok esetben nincs megfelelő tapasztalatuk az adott területen, és ezt a tapasztalatlanságot a vállalkozók egy része hajlamos kihasználni.
Nem szabad ugyanakkor kétségbe esni a megbízónak sem, néhány egyszerű lépéssel nagyban csökkenthetőek a kockázatok.

Feladat meghatározása, kiinduló állapot dokumentálása
Természetesen nem kell mindenkinek érteni az építőipar minden egyes szakterültéhez, de érdemes laikus szemmel is a lehető legpontosabban meghatározni, leírni a problémakört. A felújítandó lakás, lakásrész fényképezése is hozzátartozik a kiindulási feladatokhoz. Ez nagyban segíteni fogja a vállalkozók keresését, ajánlatkérését is. Az alaposság és körültekintés már sokat javíthat a megbízó tárgyalási pozícióján, nem mellesleg sok esetleges visszaélést el lehet kerülni vele.

Vállalkozó keresése és ellenőrzése
Érdemes minél több csatornán próbálkozni a kereséssel, hogy legyen lehetőség minél szélesebb körből kiválasztani a megfelelő alvállalkozót. Az esélyes vállalkozókat minden esetben érdemes céginformációs szempontból jobban átvilágítani. Létezik-e egyáltalán a cég, a vállalkozó hány céget hagyott már magára, van-e a cégnek érvényes adószáma, beszámolója, esetleg vannak végrehajtások, vagy egyéb problémás események a vállalkozó életében. Szerencsére ezen információk elérése a mai világban már nem jelent sem időt, sem számottevő költséget.

Szerződéskötés és munka ellenőrzése
Sosem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megállapodást minél részletesebben dokumentálni kell. A legfontosabbak természetesen, a feladatok, a költségek, és vállalási határidő rögzítése. A Vállalkozót ne engedjük munkához látni, amíg ezek nincsenek meg, mert a megbízó könnyen csapdába találhatja magát. A munka folyamán a lehetőségekhez képest gyakran, de a munka végeztével mindenképp azonnal érdemes alaposan ellenőrizni, és újra dokumentálni a munka eredményét, körülményeit. Ez sokat javíthat a tárgyalópozíción esetleges hibás teljesítés esetén, vagy akár jogorvoslat kérésekor.

icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok