Cégtár Light

Cégtár Light keresés

Webshop
Közlemények

KKV-k tízezrei számára nyílik lehetőség napelem telepítés támogatásból történő finanszírozására

KKV-k tízezrei számára nyílik lehetőség napelem telepítés támogatásból történő finanszírozására

Valószínűleg az idei év egyik sláger pályázata nyílik meg június 17.-én, amikor megkezdődik a Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (GINOP-4.1.3-19) című pályázat beadásának időszaka.

Ennek oka elsősorban az, hogy az indulási alapfeltételek rendkívül kedvezőek. Minden olyan hazai KKV indulhat a kiíráson, amely rendelkezik minimum 3 teljes, lezárt üzleti évvel, minimum 1 fő alkalmazotti létszámmal bírt a pályázat beadása előtti 12 hónapban, valamint saját tőkéje nem negatív és nincs a törvényben meghatározott minimum összeg alatt. Földrajzi szűkítés, hogy a napelemes rendszert kizárólag a Közép-Magyarország Régión kívül bejegyzett székhelyén, telephelyén vagy fióktelephelyén telepítheti le a nyertes pályázó. Ezen kívül természetesen nem állhat a cég felszámolás, végelszámolás és a beadáskor hatályos NAV végrehajtási eljárás alatt. Tevékenységüket tekintve csak a mezőgazdasággal és a mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozásával foglalkozó vállalkozások kerültek kizárásra, viszont számukra a Vidékfejlesztési Programban 2019.02.20-ig volt nyitva hasonló tematikájú pályázati lehetőség a „Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása” című (VP5-4.1.6-4.2.3-17 kódszámú) felhívás keretében. Ezeknek az alapfeltételeknek az OPTEN céginformációs szolgáltató adatai szerint jelenleg 60 407 db vállalkozás felel meg. A pályázatot kezelő Pénzügyminisztérium tervei szerint a szétosztani kívánt 15 milliárd forintból 5 000 és 10 000 közötti cégpopuláció állíthatja át működését részben vagy teljesen napenergiára.  A megcélozni kívánt vállalkozások akár 16,5%-a is nyertes lehet, amennyiben élnek a lehetőséggel.
Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 1,5 és 3 millió forint között van, a támogatás mértéke pedig akár 100%-os is lehet, azonban van néhány pénzügyi és műszaki korlát, amely ezt csökkentheti. Ilyen korlát például, hogy a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket. A fajlagos költséghatáron felüli részt a pályázónak önerőből kell finanszírozni. Ezen kívül kizárólag csak olyan épületekre való napelem telepítésre támogatott, amelyben a kérelem benyújtását megelőző egy évben volt villamos energiafelhasználás (tehát használatban volt). Szintén behatárolja a lehetőségeket, hogy kizárólag olyan 7,5 kWp, és 15 kWp közötti névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése támogatható, amely az adott épületben működő termelési eszközök teljes releváns villamosenergiaigényének legfeljebb 100 százalékát fedezheti. Villamosenergia eladására tehát nem kerülhet sor a projekt eredményeképpen.

A napenergia előretörése hazánkban töretlen. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2018 évről szóló statisztikája szerint a nem engedélyköteles naperőművek (0 és 50 kW teljesítmény között) kategóriájában a nem természetes személyek összesen 29,3434 MW teljesítményű napelem rendszereket állítottak üzembe. A pályázatnak köszönhetően ez tovább fog emelkedni a következő években. A bővülésből a lakosság vette ki a nagyobb részt, köszönhetően többek között az „Otthon Melege Programnak” is, hiszen összesen 52,5566 MW teljesítményű napelem rendszereket telepítettek le a tavalyi évben. (forrás: www.mekh.hu) 

A sikeresen pályázó cégek mellett, a kiírás nyertesei természetesen a hazai piacon működő napelemgyártó és szerelő vállalkozások lesznek. A vissza nem térítendő támogatás olyan kedvezően befolyásolja a napelem telepítés megtérülését, ami biztosan hozzájárul ahhoz, hogy sok ügyvezető rábólintson egy ilyen fejlesztésre.