Közlemények

Hetente tűnnek el a milliárdos cégek is a süllyesztőben

Hetente tűnnek el a milliárdos cégek is a süllyesztőben

Bár a törölt cégek döntő többsége mikrovállalkozás, nem szabad megfeledkezni a kevés számú, de annál jelentősebb szerepet betöltő megszűnő nagyvállalati körről sem.

„Bár a cégek életpályája általában nem egyik pillanatról a másikra ér véget, így is kimutatható, hogy a megszűnő cégek komoly része korábban milliárdos árbevételű vállalkozás volt” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.
A cégek életpályáját érdemes hosszabb időszakokban vizsgálni, például 2016-ban 41 olyan cég került megszüntetésre irányuló eljárás alá, amely 5 évvel ezelőtt még több mint 3 milliárd Ft-ot meghaladó éves árbevételt tudott felmutatni. A 41 közül pedig 8 db igazi gigavállalat – EU-s limitek szerint is nagyvállalati limitet –, 15 milliárd Ft éves árbevételt meghaladó vállalkozás volt.

„Bár a közép- és nagyvállalatok túlélőképessége valóban sokkal jobb a mikrovállalkozásokéhoz képest, sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy önmagában a magas árbevétel még nem jelent garanciát általánosságban minden nagyvállalat hosszú távú életképességét illetően” – mondja az Opten szakértője.

Szintén a hazai cégstruktúra érdekességeire mutat rá az a tény is, hogy a vállalkozások jelentős részét nem is lehet már 5 éves ciklusokban sem értékelni, mert ezt az életkort egy jó részük nem éri el.
 
2016-ban felszámolás/végelszámolás/kényszertörlés alá került cégek megoszlása 5 évvel korábbi (2011 végi) állapotuk alapján
 
2011-es állapot Cég darabszám
Nem létezett még 9 880
KKV - Mikro 22 129
KKV - Kisvállalat 210
KKV - Középvállalat 33
Nagyvállalat 8

„Természetesen egyes cégek eltűnése egyben lehetőséget teremt új cégek felemelkedésére, és a statisztikák alapján Magyarországon az új cégek felemelkedése talán még a megszűntetésüknél is látványosabb” – elemelte ki Pertics Richárd.

Öt év nagyon sok idő lehet a cégek életében, például a 2011-ben alakult cégek közül mostanra 85 cég érte el a 3 milliárdos árbevételt, azaz a középvállalati szintet, de 23 cég már nagyvállalati státusszal is büszkélkedhet.
 
2011-ban alakult cégek megoszlása jelenlegi (2016 végi) állapotuk alapján
 
2016-os állapot Cég darabszám
Megszűnt 18 558
KKV - Mikro 30 921
KKV - Kisvállalat 414
KKV - Középvállalat 62
Nagyvállalat 23

Az adatokhoz kiegészítésként hozzá tartozik, hogy új cégek szűnhetnek meg és jöhetnek létre átalakulással, összeolvadással, szétválással, de a statisztikát alapvetően nem befolyásolják a jogelődök és jogutódok figyelembe vétele sem.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok