Közlemények

Havi 1500 forintot jelent majd a versenyszféra munkavállalóinak az új adókulcs

Havi 1500 forintot jelent majd a versenyszféra munkavállalóinak az új adókulcs

A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban a 15 százalékos SZJA-adókulccsal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. „Mintegy 65 milliárd forint többletjövedelmet jelent majd a versenyszektor dolgozóinak az új adókulcs, ami egy főre vetítve havi nettó 1500 forintos átlagos jövedelememelkedésben jelentkezik” – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A legújabb kormányzati jelentések szerint a 2016-os költségvetésben sokkal inkább a lakossági fogyasztás növelésén lesz hangsúly, mintsem a társasági adókulcsok csökkentésén és egységesítésén.
A korábbi hírek szerint az 500 millió forint feletti eredményre vonatkozó 19 százalékos társasági adókulcsot csökkentették volna 9 százalékponttal, de a legújabb tervekben ez a szándék már nem szerepel. „A társasági adókulcs egységesítése maximum ezer céget érintett volna, de az így is közel 100 milliárdos nagyságrendű összeg csak egy viszonylag kis gazdasági szegmens jövedelmezőségét növelte volna, miközben az államkincstárnak jelentős bevételkiesést okozott volna” – mutatott rá az Opten igazgatója.
 
A jelenlegi tervekben szereplő SZJA-csökkentés, illetve a növekvő családi adókedvezmény ezzel szemben jóval elosztottabban jelentkezne a gazdaságban. Mivel a tervezett adócsökkentési csomag összesített nagyságrendje nem változik a korábbi tervekhez képest, hatása egy személyre lebontva inkább jelzésértékű lesz, semmint érdemi változás. „A versenyszektorban egy dolgozónak átlagban 1500 forinttal fog növekedni a nettó havi munkabére, amennyiben a tervezett SZJA-csökkentést elfogadják” – mondta Tóth Tamás.
 
Összességében 65 milliárd forint maradhat a versenyszektor dolgozóinak zsebében a 15 százalékos SZJA hatására. Abszolút értékben azonban a nettó jövedelemváltozások komoly különbségeket eredményeznek majd az egyes szektorokban. A külföldi tulajdonossal rendelkező multicégek a teljes hazai cégbázis alig 6 százalékát teszik ki, mégis az ő alkalmazottaiknál fog jelentkezni az adókulcscsökkentés hatásának 40 százaléka. Az ágazatok tekintetében is jelentős fizetéskülönbségek vannak, ezért a hatások itt is eltérően jelentkeznek majd – hívja fel a figyelmet az Opten.
 
Ágazat Várható átlagos havi nettó jövedelememelkedés / fő (Ft)
VILLAMOSENERGIA-, GÁZ-, GŐZELLÁTÁS, LÉGKONDICIONÁLÁS 3 854
PÉNZÜGYI, BIZTOSÍTÁSI TEVÉKENYSÉG 2 468
SZÁLLÍTÁS, RAKTÁROZÁS 2 229
HUMÁN-EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS 2 012
KÖZIGAZGATÁS, VÉDELEM: KÖTELEZŐ TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS 1 938
VÍZELLÁTÁS: SZENNYVÍZ GYŰJTÉSE, KEZELÉSE, HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, SZENNYEZŐDÉSMENTESÍTÉS 1 897
INFORMÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ 1 837
SZAKMAI, TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI TEVÉKENYSÉG 1 551
KERESKEDELEM, GÉPJÁRMŰJAVÍTÁS 1 520
OKTATÁS 1 502
FELDOLGOZÓIPAR 1 501
ADMINISZTRATÍV ÉS SZOLGÁLTATÁST TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉG 1 499
MEZŐGAZDASÁG, ERDŐGAZDÁLKODÁS, HALÁSZAT 1 430
INGATLANÜGYLETEK 1 318
ÉPÍTŐIPAR 1 278
MŰVÉSZET, SZÓRAKOZTATÁS, SZABAD IDŐ 1 204
SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS, VENDÉGLÁTÁS 1 016
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok