Közlemények

Hat év alatt 60 százalékkal esett vissza a Magyarországra bejegyzett kínai cégek száma

Hat év alatt 60 százalékkal esett vissza a Magyarországra bejegyzett kínai cégek száma

Hazánkban közel harmadára esett vissza a kínai érdekeltségű cégek száma, akik viszont itt maradtak, azok stabilan működnek – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

2010. év végén még 3000 felett volt a Magyarországra bejegyzett kínai érdekeltségű cégek száma, azonban ez a szám mára alig haladja meg az ezret.
  2010 2016 Változás
Cégek száma 3 077 1 186 -61 %
Cégek száma 1 Mrd Ft árbevétel felett 6 9 50 %
Felszámolás alatt állók aránya 11,2 % 2,4 % -8,8 (százalékpont)
 
A csökkenésnek számos oka lehet, ezek közül a legkézenfekvőbb a hatósági szigor erősödése. Míg 2010 környékén a kínai cégek jelentős része problémás volt, a helyzet mára sokat javult. Míg 2010 végén a kínai érdekeltségű cégek több mint 11 százaléka állt felszámolás alatt, mára ez az arány 2,5 százalékra csökkent, és ezzel a kínai cégek a többi nemzetközi érdekeltségű céghez viszonyítva is stabilnak tekinthetők. A kínai nagyvállalatok számának lassú, de biztos növekedése is arra utal, hogy az itt maradt kínai cégek már stabilabban működnek, mint a 2000-es évek elején.

A csökkenés másik oka a kínai magánszemélyek hazánkba történő migrációja. A kisebb cégek esetében jellemző lehet az a gyakorlat, hogy sikeres működés esetén a tulajdonosok letelepednek Magyarországon, sőt akár még állampolgárságot is szerezhetnek. Ettől a pillanattól kezdve az ilyen cégek már minden adminisztratív szempontból hazai érdekeltségűnek számítanak, hiszen a tulajdonosok magyar állampolgársággal és magyarországi lakcímmel rendelkeznek.

A kínai cégek számának visszaesésének harmadik oka pedig a globális gazdasági és politikai helyzet folyamatos változása. A külföldi tulajdonosok folyamatosan keresik a cégeik működéséhez szükséges legoptimálisabb környezetet, és a folyamatos versenyben előnybe kerülhettek más régiók. Ebből a szempontból fontos lehet a napokban zajló Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó. A találkozó kimenetének függvényében újra növekedésnek indulhat a kínai cégek száma hazánkban is.
 
A kínai kapcsolatok másik típusa az export-import. Kína világgazdaságban elfoglalt helyéből egyértelmű, hogy elsősorban importálnak a hazai cégek Kínából, de Kínába exportáló hazai cégek is akadnak azért. Jelenleg is több mint 40 hazai cég exportál Kínába, de ezen a területen azért van még fejlődési potenciál bőven.


A hazánkban működő kínai érdekeltségű cégek közel fele nagykereskedelemmel foglalkozik, de szintén jelentős a kiskereskedő cégek száma is. Az egyéb ágazatok közül még a vendéglátás és a tanácsadás jellegű tevékenységek emelkednek ki.
 
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok