Közlemények

Ellenőrizze le leendő munkáltatóját, megéri!

Ellenőrizze le leendő munkáltatóját, megéri!

Ha éppen új munkahelyet keres, vagy munkáltatót vált, mindenképp érdemes figyelembe venni pár dolgot, amellyel elkerülhetjük a magunknak okozott kellemetlenségeket.

Bizonyára Ön is találkozott már olyan álláshirdetéssel, amelyben hemzsegtek az alábbi mondatok:
  • területén piacvezető vállalkozás
  • dinamikusan fejlődő cég
  • nagy múltú cég, mely sok éves üzemeltetési tapasztalattal rendelkezik
  • nemzetközileg elismert vállalkozás
Nem árt azonban minden esetben, a hangzatos megfogalmazások mögé nézni. A legtöbbször az álláshirdetésben meg sem nevezik a munkavállalót kereső céget. Amennyiben viszont eljutunk az első körös interjúig, már tudhatjuk konkrétan melyik vállalkozás ajánlatáról van szó. Az interjúra történő felkészülést kezdjük leendő munkaadónkról szóló adatgyűjtéssel.
Mire figyeljünk?
Első körben nézzük meg, mióta működik a cég. Önmagában természetesen nem baj, ha egy frissen alapított cégnél helyezkedünk el, de a több éve, vagy évtizede működő gazdasági szereplők általában stabilabb munkahelyeket kínálnak. Az sem mellékes, hogyha a cég tulajdonosi körét is megvizsgáljuk, hiszen kiderülhet, hogy ahova jelentkezünk, az egy nagyobb cégcsoport új tagja, esetleg egy projektcég, amit egy adott új szolgáltatás nyújtására hoztak létre. Azért is szerencsés a tulajdonosi kör vizsgálata, mert amennyiben a tulajdonoshoz köthető többi céghez valamilyen negatív céginformáció kapcsolódik, az erős figyelmeztető jel, hogy esetleg a mi leendő munkáltatónk sem lesz problémamentes a jövőben.
Amennyiben a munkáltató cég felszámolási, végelszámolási eljárás alatt áll, vagy NAV végrehajtás, adószám felfüggesztés van ellene érvényben, az egyértelműen azt jelzi, hogy ne jelentkezzünk süllyedő hajóra matróznak. Ilyen cégekbe gyakran belefuthatunk, hiszen 2017-ben majdnem 40 000 cég szűnt meg Magyarországon és 6800 cég ellen indult felszámolási eljárás. Szintén sok jövőbeni kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ha megnézzük, leendő munkáltatónk kapott-e már valamilyen munkaügyi bírságot, elmarasztaló határozatot, hiszen senki sem dolgozna szívesen ott, ahol nem fizetik ki a munkabéreket, feketén alkalmazzák a dolgozókat, vagy nem tartják be a munkabiztonsági előírásokat.
Rendkívül tanulságos a cég pénzügyi beszámolóinak vizsgálata is. Ennek alapján felmérhető a cég árbevételének volumene, vagyona, sőt a munkabér állománya és a dolgozói létszáma is. Egy piacvesztő, zsugorodó cég nem a legjobb választás, amennyiben hosszú távra szeretnénk elkötelezni magunkat, míg egy dinamikusan növekvő vállalkozás stabil hátteret adhat számunkra.
A HR tanácsadók szerint nagyon fontos, hogy az állásinterjúra felkészülten érkezzünk, tisztában legyünk az adott pozícióval és a saját képességeinkkel és szakmai kvalitásainkkal. Tegyük azonban hozzá, hogy nem csak mi munkavállalók vizsgázunk ilyenkor, hanem a munkáltatók is vizsgáznak nálunk. Ehhez azonban a megfelelő cégadatok ismerete elengedhetetlenül fontos, hiszen csak ennek ismeretében tudunk felelősen elfogadni, vagy elutasítani egy állásajánlatot.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok