Közlemények

Egyre szövevényesebb a hazai cégstruktúra

Egyre szövevényesebb a hazai cégstruktúra

Bár a cégek száma évek óta csökken, a megmaradó cégek kapcsolatrendszere egyre összetettebb lesz. Az új alapítású cégek 80 százaléka korábbi cégekhez köthető.

„Ugyan évek óta a cégstruktúra konszolidációjáról beszélünk, a cégek számának csökkenése nem jelenti azt, hogy egyszerűbb is lesz a hazai cégrendszer. Az adatok alapján a cégek közötti kapcsolatrendszer évről-évre egyre összetettebb” – mondja Pertics Richárd az opten céginformációs igazgatója. Gyakorlatilag 2011 óta folyamatosan csökken a cégalapítások száma, de a teljesen új szereplők ritkaságszámba mennek, még mindig 70 százalék körül van azon újonnan alapított cégek aránya, melyek tulajdonosain vagy ügyvezetőin keresztül más cégekhez köthetőek.
„Önmagában teljesen természetes dolog az, hogy több céget is birtokolnak vagy irányítanak ugyanazon magánszemélyek, de ennek ilyen arányú elterjedtsége a cégek tisztánlátását sokszor nehezíti”– mondja az Opten igazgatója. Az azonosítható kapcsolatrendszer ráadásul nem is ér véget a tulajdonosi kapcsolatoknál, a címkapcsolatok vagy a rokoni kapcsolatok vizsgálata további kapcsolódási pontokat tár fel. A címkapcsolatok figyelembe vételével az újonnan alapított cégeknek már 80 százaléka kapcsolható korábbi cégekhez, tehát teljesen „tiszta lappal” csak minden 5. cég indul.

Minden adat arra utal, hogy a kapcsolatrendszerek egyre összetettebbek, jelenleg közel 180 ezer magánszemély van Magyarországon, akik – csak a hatályos kapcsolatokat vizsgálva – legalább 2 céghez köthetőek közvetlenül. De valójában ez csak a jéghegy csúcsa, a hazai környezetben nem ritkák a 8-10 cégen keresztüli közvetett kapcsolódások, ezzel tovább bonyolítva az amúgy sem egyszerű kapcsolatrendszert.

„Szintén beszédes adat, hogy 670 olyan magánszemély van ma Magyarországon, aki teljesen közvetlen módon is 10-nél több céget irányít. A kapcsolati láncokat is vizsgálva pedig nem ritkák a több száz elemű cégbirodalmak sem” – mondja az igazgató.

A cégstruktúra átalakulásának mellékhatása egy érdekes tény is, miszerint az újonnan alapított cégekben a tulajdonosok átlagéletkora folyamatosan nő. 2010-ben még 39 év volt az újonnan alapított cégeknél a tulajdonosok átlagéletkora, mára ez a szám 41 fölé emelkedett, ami azt jelzi, hogy egyre kevésbé jellemző, hogy frissen végzett diplomások önállóan alapítanának céget.

„A régi vagy új tulajdonosoktól függetlenül azonban a szerepek folyamatosan változnak. A hazai cégek között van természetesen egy meghatározó keménymag, amely gyakorlatilag a rendszerváltás óta piacon van, de folyamatosan jelennek meg sikeres új szereplők is. Az 1 milliárd forint feletti árbevételű cégeknek a 15 százaléka 2010 után jött létre, tehát egy pillanatra sem szabad azt gondolni, hogy a régi szereplők egyben állandóságot is jelentenek” – mondja az Opten szakértője.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok