Közlemények

Egyre messzebb van Amerika, de mi lesz Trump alatt?

Egyre messzebb van Amerika, de mi lesz Trump alatt?

Csupán 2100 amerikai tulajdonossal rendelkező cég van ma Magyarországon, pedig 5 évvel ezelőtt még 3400 felett volt ugyanez az érték. A csökkenés nem csak technikai jellegű, milliárdos érdekeltségektől válnak meg az USA-hoz köthető tulajdonosok.

„Az elmúlt években jellemző volt a nyugat-európai érdekeltségek visszaszorulása a hazai cégkörnyezetben, a statisztikák alapján ez a trend fokozottan igaz az USA hátterű cégekre is” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója. Nem csak a cégek darabszáma, de az érintett érdekeltségek nagyságrendje is komoly tényező.
2010-ben 1200 milliárd forintos árbevételről számoltak be a közvetlenül egyesült államokbeli tulajdonossal rendelkező cégek, amely 2015-re 800 milliárd forintra csökkent. Az sem mellékes tényező, hogy 5 évvel ezelőtt még 149 volt az 1 milliárd forintos árbevételt meghaladó cégek száma, ami mára 114-re csökkent.
 
A csökkenés mögött vélhetően elsősorban a hazai tulajdonú cégek előretörése van, de nem szabad megfeledkezni arról a gyakorlatról sem, hogy a hazai cégek más nyugat-európai hídfőállás leányvállalataiként működnek. „A hazai cégeken keresztül, de közvetett módon amerikai tulajdonossal rendelkező cégek száma most is megközelíti a 3000-et, de a külföldi érdekeltségi láncokat is figyelembe véve további USA érdekeltségek találhatóak” – mondja az Opten szakértője
.
A tulajdonosi láncok ráadásul az egyes USA tagállamok helyi szabályozásának köszönhetően sokszor teljesen átláthatatlanok. Delaware állam például híres az oda bejegyzett cégek tulajdonosainak anonimitásáról.

Az USA-beli érdekeltségek ugyanakkor nem merülnek ki a cégek tulajdonosi szerkezetében, számos hazai cég exportál az Egyesült Államokba. Az adatok alapján az USA-ba exportáló / importáló cégeknek csupán a 20 százaléka rendelkezik amerikai tulajdonossal, így az amerikai elnökválasztást – és az esetleges új gazdaságpolitikai irányvonalat – közvetlenül is sokan meg fogják érezni.

Donald Trump kampány programjának lényeges eleme volt a külföldön lévő amerikai tőke otthoni szolgálatba állítása, és az adók csökkentése. Amennyiben a programjának ezek a részei érdemben megvalósulnak, akkor a magyarországi USA érdekeltségek további csökkenése várható. A megmaradt cégek pedig heves árfolyammozgásokra számíthatnak a devizapiacon. Ezek összességében jelentősen befolyásolhatják majd a cégek eredményességét, és az üzleti tervek készítése sem lesz egyszerű jó ideig.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok