Közlemények

Csökken a cégek átlagos nyeresége az építőiparban

Csökken a cégek átlagos nyeresége az építőiparban

2950 építőipari cég szűnt meg 2016 első félévében, ami 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az ágazatban ugyanakkor ez időszak alatt 28%-kal több céget alapítottak, mint 2015-ben. Az építőipari cégek összesített 2015-ös árbevétele kismértékű növekedést mutat az előző évihez képest, ugyanakkor összesített nyereségük 13%-kal marad el a 2014-es évitől.

A tavalyi csúcsok után idén az első félévben csökkenést mutat a megszűnő vállalkozások száma az építőiparban. Az első félévben összesen 2950 társaság szűnt meg az ágazatban, ami 13 százalékkal elmarad a tavalyi első féléves értéktől.
Az építőiparban működő cégek közül nagyjából minden 9-dik szűnik meg 1 éven belül és ezek csaknem 20 százaléka felszámolás útján. „A szektorban kétségtelenül megindult egyfajta tisztulás és átrendeződés, azonban a felszámolási arány tekintetében az építőipar még mindig az egyik legveszélyeztetettebb ágazat” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Hozzáteszi: „A felszámolási arány közel 1,5-szerese az országos átlagnak”.

Az ágazatban azonban egyfajta optimizmus is megfigyelhető, hiszen az újonnan alapított cégek száma közel 30%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált értéket. „Noha a megszűnések száma csökken, és az újonnan alapított cégek száma nő, összességében még mindig csökken az ágazatban tevékenykedő cégek száma, így egyfajta lassú tisztulásról beszélhetünk” – véli Pertics Richárd.

Bár az ágazat összesített 2015-ös nyeresége 13%-kal kevesebb, mint az előző évben volt, mindenképp megfigyelhető némi kedvező változás is a szektorban. A cégek kintlevősége 2013-as év adataihoz képest csaknem a felére, míg a 2014-es adatokhoz képest is mintegy 22 %-kal csökkent. „A cégek kintlévőségeinek ilyen mértékű csökkenéséhez jelentős mértékben járulhatott hozzá a fizetési határidők rövidülése, illetve az elektronikus építési naplók bevezetése is”– teszi hozzá az Opten igazgatója.
 
Szakemberek szerint a magas adók és járulékok, a szakemberhiány és a kereslet hiánya az, amik együttesen visszafogják az építőipart (mint ahogy erre az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felmérése is rámutatott korábban).
 
Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten – CFI) az adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az index júliusi értéke az építőiparban átlagosan 17 százalék volt. Megyei szinten az építőiparban az első féléves Opten – CFI Bács-Kiskun, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyében mutatta a legalacsonyabb, míg Budapesten, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb értéket.
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok