Közlemények

A szabadidős tevékenységeket végző cégek továbbra is gazdasági kihívással néznek szembe

A szabadidős tevékenységeket végző cégek továbbra is gazdasági kihívással néznek szembe

A járvány második évében elindult a visszarendeződés a szabadidős tevékenységet folytató cégek körében, mind a nyereség, mind a saját tőke nemcsak az előző évhez, de a járványt megelőző évekhez képest is növekedett. Ugyanakkor árnyalta és jelenleg is árnyalja a képet a cégszám 8 %-os, míg a foglalkoztatottak mintegy 9 %-os csökkenése 2019-hez viszonyítva. A kérdés, hogy a szektor tisztulása vagy szűkülése jellemzi-e a területet.

Hova vigyük a gyereket gyereknapkor? – Sok szülőnek fejfájást okoz a gyereknap, hiszen a legjobbat szeretné adni gyermekének, de hogy mit válasszon az sok esetben lehet gazdasági kérdés is. A gyereknapra költött összegek a kereskedőknél és szolgáltatóknál is kiemelt figyelemmel bírnak. Az élményszerzés egyik módja, ami válasz lehet a feltett kérdésre, a szabadidős tevékenység.
 
A szabadidős tevékenységet végző cégek jellemzően a TEÁOR 932 Egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység alatt találhatóak. Ebbe a kategóriába nemcsak a játszóházak tartoznak, hanem ennek köre bővebb, itt található például a vidámpark, a szabadidő-eltöltés jellegű vásárok, bemutatók. A következő tények, megállapítások erre a körre vonatkoznak.
 

 
A szektorban működő cégek száma az elmúlt 6 évben 11 %-kal csökkent. A 2022-es év tűnhet úgy, hogy a szektor magához tért, de az országos cégtrendhez hasonlóan a tavaly évi megugrás inkább technikai, mögötte a járvány miatti moratórium hatása húzódik meg. „Helytállóbb megfogalmazás lenne, a valóságot jobban tükrözi, még ha a száraz adatok nem is ezt mutatják, hogy a szektorban működő cégek száma hat éve folyamatosan csökken.” – mondja Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője.

Az ágazat 2019-ben realizálta a legtöbb bevételt, és ebben az évben volt a legmagasabb a foglalkoztatotti létszám is, közel 4.800 fővel. A járvány éveiben a folyamatos létszámcsökkenés jellemezte a területet, azonban 2022-ben fordult a kocka és mintegy 5 %-os növekedés valósult meg. Ugyan a 2022-es gazdasági adatok még nem állnak rendelkezésre, de biztató, hogy a cégszámok csökkenése mellett a foglalkoztatottság nőtt, és valószínűsíthető, hogy 2022-ben az árbevétel növekedése következett be.

A járvány első éve – a „hermetikus” lezárások miatt – a felfutó szektort „szíven szúrta”, a terület árbevétele mintegy megfeleződött. Ez még inkább sokkoló lehetett annak tükrében, hogy 2019 kimagasló év volt, 2018-hoz képest 41 %-kal nőtt az árbevétel. A 2021. évi árbevétel biztató képet mutat, az öt éves intervallumban a második legjobb éve volt a szektornak. Az, hogy mennyire bírja az ágazat a megpróbáltatásokat, jól jellemzik az eladósodottsági adatok. Az eladósodottság szintje a vizsgált években – ahol gazdasági adatok rendelkezésre állnak – egy szűk sávban (62-64 %) mozgott, ami a nagy árbevétel zuhanás ellenére sem ugrott meg igazán. Folyamatos eszköznövekedés jellemezte a területet – 2021-re 17 %-os –, de szembetűnő, hogy az eladósodottság alapvetően stagnált, ami alapján feltételezhető, hogy tartalékolás is megjelent a szektorban. A takarékosabb üzemmód is rajtakapható, míg 2021 előtt 10 % alatti volt minden évben az árbevétel arányos adózott eredmény, addig 2021-ben megközelítette a 14 %-ot, ami a költségösszetevők racionálisabb használatát mutatja.
 

„A számok tükrében nem lehet okunk hurrá optimizmusra, de mind a gyerekek, mind a szülők megnyugtatására elmondható, hogy a játszóházak és az egyéb szabadidős tevékenységek nem fognak eltűnni, jelen lesznek az életünkben. Az infláció miatti reálbér csökkenés, ami a keresletnek szabhat korlátot, és egyben a kínálatot drágítja ma, 2023-ban jelentős hatást gyakorol erre a szektorra, de bízzunk benne, hogy a jövőben nem úri mulatság lesz a szabadidős tevékenység Magyarországon, hanem sokak számára továbbra is elérhető.” – mondja Alföldi Csaba.
 
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok