Közlemények

A Panama-ügy a jéghegy csúcsa

A Panama-ügy a jéghegy csúcsa

Közel 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további ötezer hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz – hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató.

Az elmúlt évek szigorodó jogszabályai és botrányai következtében érezhetően csökkent az offshore cégalapítások száma, de a jelenség még távolról sem tűnt el. Bár a kockázatok nőttek, azért az offshore érdekeltségek legfontosabb előnye továbbra is megmaradt: a transzparencia hiánya, az anonimitás és természetesen az ebből következő „adóoptimalizálási” lehetőség.
A mai napig több mint 400 társaság tulajdonosi háttere köthető közvetlenül Panamához, de a közvetett kötődéseket vizsgálva már a 700-at közelíti a szám. A panamai érdekeltségű cégek között vegyesen találhatóak kicsik és nagyok, és 15 olyan is akad, amelynek éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.
 
Panamai érdekeltségű cégek árbevétel-kategóriánként
Árbevétel 2014-ben (Ft) Panamai érdekeltségű
cégek száma
100 millió alatt 608
100 millió – 1 milliárd 65
1 milliárd felett 15
 
Fontos azonban kiemelni, hogy önmagában nem illegális, ha egy vállalkozás tulajdonosai között panamai címeket találunk. Egyrészt biztosan vannak a közép-amerikai országhoz kötődő valós gazdasági tevékenységet végző cégek is, s ezek és a szabálysértően működők között a skálán még több „szürke zóna” is található. Bár etikailag erősen megkérdőjelezhető, nem illegális, ha egy cég a hazai és az offshore ország törvényeit is teljes körűen betartva működik, és ezzel esetleg adóelőnyöket ér el. A szabályos működés határának átlépése ott válik egyértelművé, ahol a transzparencia hiányát kihasználják az érintettek, és valós, illetve bevallott tevékenységük elválik egymástól.
 
A panamai érdekeltségű vállalatok sokféle tevékenységet végeznek Magyarországon, de érdekes módon felülreprezentáltak az ingatlanügyletekkel foglalkozó társaságok, és sok közöttük a kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó cég is.

Panama ráadásul nem is tekinthető a legnépszerűbb offshore országnak: jelenleg Ciprus, a Seychelle-szigetek és Suriname számít a hazai „offshore-ozók” kedvenc célpontjának.
 
Egyéb jelentős offshore érdekeltségek
Ország Cégek száma
Ciprus 1930
Seychelle-szigetek 1432
Suriname 751
Panama 688
Marshall-szigetek 206
Sierra Leone 197
 
 
Az utóbbi években visszaszorulóban van az offshore cégek súlya Magyarországon. Ez részben a szabályozás szigorodására vezethető vissza, ám a hazai üzleti etika is mutat némi fejlődést ezen a téren. „Ha a cégek a szigorúbb szabályozástól nem riadnak is vissza, attól már többen tartanak, hogy vállalkozásuk megítélése romlik az offshore háttér miatt” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.
 
Az üzleti etika fejlődésére természetesen megvolt a „szürke zóna” válasza is, sokan a kapcsolatok további bonyolításában látják a megoldást. A mai magyar cégstruktúrában nem ritkák a nyolc–tíz cégen keresztül húzódó közvetett tulajdonosi láncok sem, ezért is fontos a cégek végső tulajdonosi szerkezetét is feltárni minden esetben.


 
 
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok