Gazdasági elemzés regisztráció

Közlemények

2015.03.25

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében elmarasztalta a Wolters Kluwer Kft-t (korábbi cégneve: CompLex Kiadó Kft.) az OPTEN által indított perben. A törvényszék megállapította, hogy a Wolters Kluwer Kft. tisztességtelen piaci magatartást tanúsított azzal, hogy mind saját weboldalán, mind az általa kiadott 2013. júniusi DVD Jogtár termékén megtévesztő módon ajánlottabbnak tüntette fel a Jogtár/Jogtár Plusz termékét az OptiJUS termékhez képest, amely veszélyeztette társaságunk jó hírnevét. Az ítélet nem jogerős.

Nagyobb lehet a brókerbotrány háttérbázisa, mint ami első ránézésre látszik. Legalábbis erről tanúskodik az tény, hogy az érintett cégek tulajdonosainak és vezetőinek több száz egyéb cégben van érdekeltségük.

Februárban 4153 cég szűnt meg Magyarországon, az első két hónapban összesen 8367. Ilyen rossz évkezdetre még sohasem volt példa, két éve 4293, tavaly pedig 6109 céget töröltek az év első két hónapjában. „Továbbra sem arról van szó, hogy veszélyben lenne az ország gazdasága, inkább azt látjuk, hogy konszolidáció és koncentráció zajlik a cégvilágban” – mondja az Opten igazgatója.

Nem tört meg a 2014 második felében indult cégtörlési hullám az év első hónapjában, ami azt mutatja, hogy a cégvilág konszolidációja 2015-ben is folytatódik. „A rekordszámú januári megszűnés azt tükrözi, hogy a gazdaság növekedése még nem érte el a mikro- és kisvállalkozások szintjét, ám ebben változást hozhatnak az újabb hitelprogramok” – véli Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.