Export támogató informatikai szolgáltatás kifejlesztése az OPTEN Informatikai Kft-ben


Kedvezményezett neve: OPTEN Informatikai Kft.
A projekt címe: "Export támogató informatikai szolgáltatás kifejlesztése az OPTEN Informatikai Kft-ben"
A projekt összköltsége: 386.151.796 Ft
A projekt támogatási összege: 167.674.779 Ft
A támogatás mértéke:  43,42 %
A projekt tervezett fizikai befejezési dátuma: 2021.12.31.
Szerződés száma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00036


Sajtóközlemény - 2019. február 21.

 
Az OPTEN Informatikai Kft. a 2018-1.1.2-KFI konstrukció keretein belül 167 674 779 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert „Export támogató informatikai szolgáltatás kifejlesztése az Opten Informatikai Kft-ben” című projektje megvalósításához.
 
A cégek, intézmények versenyképességéhez fontos a potenciális piacuk részletes feltárása, különös tekintettel az (EU-s piachoz képest szűk) hazai piacon túli lehetőségekre.

A piacok nemzetközi bővítése lehetővé teszi, hogy a cégek a nagyobb bevételeikkel hatékonyabban tudjanak működni. A potenciális piacok nemzetközi irányba való kiterjesztése lehetővé teszi, hogy a jó ötleteken alapuló projektek ne kallódjanak el pusztán azért, mert a hazai piacra vetített piaci lehetőség nem lenne elegendő a nyereséges működéshez. Sok esetben a külföldi piacokkal kiegészítve készíthető pozitív üzleti terv.  A nemzetközi piacok bevonása olyan kihívást állít a cégek elé, amelynek sokan nem tudnak megfelelni. A nyelvi korlátok, az üzleti információk és a vállalati kapcsolatok hiánya vagy épp a jogi környezet eltérései számos esetben leküzdhetetlen akadályként gátolják a külhoni piacra lépést.

E problémák megoldására célunk egy olyan export támogató szolgáltatás kifejlesztése, amely a hazai és külföldi cégadatbázisok integrációjával elősegíti a hazai cégek exportlehetőségeinek feltérképezését, megmutatja a cégek exportérettségét és biztosítja a partnerek optimális kiválasztását az adott célpiacon és célországban. Ennek megvalósítása érdekében a jelenlegi cégadatok vizsgálata és elemzése alapján felmérjük és kielemezzük a jelenleg működő exportrelációkat, azok kiterjedését és volumenét. A külföldi cégadatbázisok lépcsőzetes összekapcsolásával az elemzést kiterjesztjük a legtöbb EU-s országra, valamint a világgazdaság meghatározó országaira. Az elemzésnél különböző matematikai statisztikai módszereket használunk (pl. döntési fa modell, logisztikus regressziós modell, stb.), hogy segítségével előre jelezzük, amikor egy cég exportképes hátterűvé válik.

Így elérhetjük, hogy a külpiacra lépés gazdasági kockázatai minimalizálhatók legyenek, ezáltal a projekt haszna nemcsak a felhasználók szintjén, de nemzetgazdasági és nemzetközi szinten is realizálódik.


 
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok