Események

vITathon 2017

vITathon 2017

Időpont:

2017.10.13 - 2017.10.14.

Helyszín:

Semmelweis Egyetem (1125 Budapest, Kútvölgyi út 2.)

A sorozat első, harmincórás versenyét 2017. október 13-án, pénteken 12:00 és október 14-én, szombaton 18:00 között rendezi meg az Óbudai Egyetem a Semmelweis Egyetemmel közösen. Idén a dohányzás és a kapcsolódó egészségügyi problémák adatainak elemzése és új összefüggések feltárása lesz a két egyetem vegyes csapatainak feladata adatbányász vagy más, big data területen ismert módszerekkel. Vegyes csapatok összeállítására azért van szükség, mert a nagy adatbázisok kezelése informatikai, az elemzés pedig egészségügyi, gazdasági szaktudást igényel a csapatoktól.

A versenyen a rendelkezésre álló adatokból és eszközökkel, az informált döntéshozatal támogatásával olyan megoldási javaslat kidolgozása a feladat, amely a dohányzásról való leszokás hátterét, az azzal kapcsolatos összefüggéseket mutatja be.

A 30 órás rendezvényen a legkülönbözőbb egészségügyi adatforrások újszerű és hasznosítható megoldások érdekében történő feldolgozása, elemzése és kombinálása lesz az egyetemi hallgatókból és frissdiplomásokból álló csapatok feladata. Két tudományterület – az informatika és az egészségügy – kapcsolódik és dolgozik össze ezen az ötletversenyen, hiszen a nagy tömegű adatok feldolgozása egy speciális, az ún. big data irányába mutató informatikai feladat, az elemzés és az eredmények felhasználása pedig egészségügyi szaktudást kíván.

A vITathon versenysorozat tematikája az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, hatásosabb és hatékonyabb egészségügyi kezelések és rehabilitáció kérdései köré épül. 2017-ben a dohányzás és a kapcsolódó egészségügyi problémák adatainak elemzése, új összefüggések feltárása lesz a feladat betegségadatok, fogyasztási és mobil forgalmazási földrajzi és idősorok, szenzoros adatok, valamint a publikus statisztikai és közösségimédia-adatforrások kreatív felhasználásával. A következő években pedig más egészségügyi problémák - mint az alkohol és elhízás - kerülnek majd a vITathon verseny fókuszába.

A vITathon-on egyedi megközelítések, kibővített alkalmazási területek, sőt új kutatási irányok is születhetnek, amelyek akár startup vállalkozások indulását is elősegíthetik, vagy a vállalati szektor számára piaci felhasználás alapját is képezhetik.

A rendezvényt az Opten Kft. támogatja