Cégelemzés

Könnyen értelmezhető rendszer, amely ötvözi a teljes céginformációs háttéradatbázist és az ágazati sajátosságokat is figyelembe vevő gazdasági modell számításait.

Ajánlatkérés
Céginformációk, online céginfó, kiértékelés
Az OPTEN Cégelemzés szolgáltatás 200.000-rel több gazdálkodó szervezetre vált elérhetővé!

Pénzügyi szervezetek, biztosítók, nyugdíjalapok, közigazgatási szervek, pénzügyi adattal nem rendelkező gazdálkodó szervezetek, valamint egyéni vállalkozók esetében is lekérhető a Cégelemzés szolgáltatás.

Annak, akinek a cégadatokon, érdekeltségi körökön túl a vállalkozások összetettebb ismeretére van szüksége, a Cégelemzés könnyen áttekinthető formában mutatja be az adott cégre vonatkozó legfontosabb pozitív és negatív információkat, használata így minimalizálja az üzleti kockázatot. Szakértői felkészültség nélkül is gyors, objektív és optimális döntéstámogató anyagot  nyújt a javasolt kereskedelmi hitelkeret és a cég kockázati besorolásának megadásával, illetve az adott ágazat egyéb szereplőivel való összehasonlítással.

Az elemzések elején a vállalkozás elérhetőségi adatai találhatók, majd az alapértékelés tartalmazza azon pozitív (ISO minősítés, EU pályázat nyertese, köztartozásmentes vagy minősített adózó, közbeszerzési pályázat nyertese, stb.) információkat, amelyek módosíthatják a vizsgált cég megítélését. Itt tüntetjük fel azt is, ha a cég kapcsolt vállalkozásokkal rendelkezik. Ezen esetekben célszerű az OPTEN - Kapcsolati Háló szolgáltatás igénybevétele, amely a kapcsolt vállalkozásokat és azok kockázatosságát is konkrétan feltárja.

Pénzügyi, cégjegyzéki és egyéb hivatalosan közzétett adatok felhasználásával, matematikai és statisztikai módszerek alapján naponta kiszámítjuk az adott cég egy éven belüli fizetésképtelenségi eljárás alá kerülésének valószínűségét (scoring modell). Ennek eredményeként a hazai cégeket 5 különböző (A, B, AVG, C, D) kockázati kategóriába soroljuk be:
 
  • „A” és „B” kategóriájú besorolás esetén a cég működése kiegyensúlyozott, a fizetésképtelenség kockázata átlag alatti.
  • „AVG” kategória esetén a cég fizetésképtelenségi kockázata átlagos, további információkat a Cégelemzés, az OPTEN – Mérlegtár és Kapcsolati Háló szolgáltatásokban talál az adott cég gazdálkodásával, pénzügyi mutatóival, tulajdonosi körével kapcsolatban.
  • „C” kategória esetén ajánlott a Cégelemzés és az OPTEN - Kapcsolati Háló információiban feltárni és tisztázni az adott cég gazdálkodásával, pénzügyi mutatóival, tulajdonosi körével kapcsolatos kérdéseket.
  • „D” kategória esetén különös odafigyelést tartunk szükségesnek, mivel a rendelkezésre álló információk alapján az adott cég vagy már jelenleg is fizetési nehézségekkel küzd, vagy számolni kell annak átlagot meghaladó kockázatával, illetve lehetséges, hogy a vállalkozás újonnan alapított.

A kockázati index egy fizetésképtelenségi valószínűséggel arányos mutatószám, amely egy 1-100-ig terjedő skálán jellemzi, hogy a cég mekkora valószínűséggel fog fizetésképtelenségi eljárás alá kerülni. A mutató több száz paraméter alapján nagy megbízhatósággal képes előre jelezni egy cég fizetésképtelenségét. Minél alacsonyabb a mutató értéke, annál megbízhatóbb a jellemzett vállalat, és annál kisebb a fizetésképtelenségi eljárás alá kerülés valószínűsége.
 
Az elemzés a lekérdezett céggel kapcsolatban az EOKR rendszerbe bejelentett követeléseket és egyéb negatív információkat is (például: felfüggesztett vagy törölt adószám, kétféle NAV adóslistán való szereplés, munkaügyi jogsértést elkövető foglalkoztató, stb.) felsorakoztatja, valamint ábrázolja a nettó árbevétel és az adózás előtti eredmény alakulását 10 évre visszamenőleg.

A piaci részesedés kalkulátor a vizsgált cég piaci részesedésének arányát számszerűsíti főtevékenysége alapján ágazati, alágazati és szakágazati bontásban országos, illetve megyei/fővárosi viszonylat szerint. A cégkörnyezet-vizsgálat grafikonja pedig több évre visszamenően megmutatja, hogy a vizsgált cég főtevékenységének ágazatában, illetve a székhelye szerinti megyében/fővárosban a cégek hány százaléka került fizetésképtelenségi eljárás alá, azaz mennyire "csődveszélyes" ágazatban, illetve régióban gazdálkodik.

A Cégelemzés információt tartalmaz a gazdálkodó szervezet esetleges exportrelációiról, illetve grafikonon ábrázolja a foglalkoztatottak számának alakulását az adatkéréstől számított öt évre visszamenően. A céglekérdezés szolgáltatás a  cég meghatározó 12 pénzügyi mutatóját a Magyarországon azonos tevékenységet végző hazai vállalkozások értékeivel hasonlítja össze és ábrázolja grafikonon. Ez egyértelmű választ ad arra, hogy ágazatában/szakágazatában milyen pozíciót foglal el az adott cég.

Igény esetén online Cégelemzésünkhöz telefonos megkeresésekből származó offline adatgyűjtés is rendelhető.

 
Kérjen árajánlatot!

Vegye fel a kapcsolatot velünk, az árajánlatkérő űrlap segítségével, és kezdje el használni az Opten rendszerét Ön is!

Megújult az Opten CégTár ingyenes mobilapplikáció!


 
icon_rendezveny icon_sajtoszoba icon_szakertoanyagok